VASS ATTILA esküvői fotós "A HÁZASSÁG SZÉPSÉGE AZ, HOGY MEGÉLED AZ ÖRÖMÖT,
A BOLDOGSÁGOT ÉS A TELJESSÉGET AZÁLTAL,
HOGY MEGOSZTOD AZ ÉLETEDET EGY MÁSIK SZEMÉLLYEL."

Esküvői kisokos - menyasszonyoknak

„Túlélőcsomag” menyasszonyoknak – tippek, trükkök és kellékek, melyek apróságoknak tűnnek, de nagyon is fontosak!

Mikor az esküvő előtti utolsó hétben vagy, minden olyan kaotikusnak tűnik. A „to-do list” vagyis a teendők listáján nem maradt semmi sem, mindent sikerült elintézned, minden feladat le van húzva. Mégis, legbelül azt érzed, valamit biztosan elfelejtettél, valami még nem áll készen. Gyűlnek a viharfelhők a fejed felett, stresszelsz, teljes a káosz a fejedben. Nem tudsz lazítani, minden olyan bonyolultnak tűnik, folyton kapod a telefonokat, s minden egyes csörrenésnél arra gondolsz: „Most biztos valaki lemond valamit, biztos valami probléma van…”

Az esküvői ceremónia előtti stressz, idegesség szinte minden aránál jelentkezik valamilyen formában. Megkönnyítve ezt az időszakot a következőkben összegyűjtök néhány hasznos információt, tippet, trükköt, amelyek figyelembevételével messzire űzheted az esküvő előtti „kirohanásokat”.

1.    szabály: Gondolj az apróságokra is!


Mindig legyen nálad vész esetére egy, a menyasszonyi ruhádhoz passzoló táska vagy szütyő. A táska vagy a szütyő jelenléte a ceremónián, a lagzin azért praktikus, mert sok kis apróságot elnyel, s mégiscsak elegánsabb, feltűnésmentesebb azzal a mellékhelyiségbe szaladnod, mint egy reklámszatyorral. S hogy mit tartalmazzon ez a kis „szelence”?

Talán a legfontosabb kis kellék a papír zsebkendő. Kellhet a megható pillanatoknál, a lefolyt smink diszkrét eltüntetéséhez, az izzadság finom letörléséhez, de száraz időben, az allergiaszezonban bármikor megtörölheted vele a szemed, az orrod is. A szertartáson, a gyűrűhúzáskor a csokorhoz foghatsz egyet, mert könnyen előfordulhat, hogy éppen akkor fog kelleni. A zsebkendőt semmi esetre sem szabad kihagynod. Fontos még a smink felfrissítésére szolgáló púder és rúzs, mely a női retikülöknek amúgy is alaptartozéka. A hőségben a púder nagyon könnyen elkenődik, étkezés után pedig a legtartósabb rúzs is halványul, megkopik. Tarts magadnál egy-két fontos smink kelléket, hidd el, jól fog jönni!

Nem elhanyagolható a hajtűkről, csatokról, hajlakkról való gondoskodás sem, hiszen a fodrász által kreált hajcsoda az este legváratlanabb időszakában hullhat tincseire. Nagyon hálás leszel magadnak, ha szütyődben találsz rögzítő eszközöket, s nem érzed majd magad „madárijesztőnek”. A biztosító tű, tű-cérna a legjobb „barátnőid” lehetnek, amikor leesik egy gomb a ruhádról, leszakad egy pánt, vagy ehhez hasonló. Nem árt pótharisnyáról is gondoskodnod, s ne felejts el néhány aszpirinnel gazdagítani a táskád – sosem lehet tudni, mikor tör rád egy fránya fejfájás. Ugyanakkor a görcsoldó, az emésztéskönnyítő, a hányinger-csillapító, s a széntabletta is megfér a szütyődben.

2. szabály: Ne legyen nálad telefon!

Egy menyasszony telefonja ilyenkor folyamatosan csörög. Rokonok, barátok, ismerősök hívják, hogy mi újság, minden rendben van-e, szükség van-e valamire stb. Az amúgy is ideges, stresszes ara mindezektől még inkább pánikba esik. Az utolsó napokban természetes, hogy szervezkedsz, készülődsz, hiszen egy nőnek mindennél fontosabbak a részletek, s az, hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás az esküvőn. A ceremóniát megelőző utolsó órákban azonban már csak a vőlegényedre, leendő férjedre, az érzelmeidre, életed legszebb pillanataira koncentrálnod, s örülnöd, hogy szeretteid most is, mint mindig, mindenben támogatnak.

Mivel családtagjaid, rokonaid, barátaid is veled együtt készülődtek a Nagy Napra, a menyegző előtt átveszik az irányítást tőled, s párodtól. Innentől kezdve te kapcsold ki a telefonod, vagy add oda az örömanyának, barátnődnek, testvérednek. Lazíts, és hidd el végre: minden a legnagyobb rendben, hamarosan te leszel a világ legboldogabb nője.

3. szabály: Mindenképpen pihend ki magad!


Mindenkinek más és más az alvásigénye, az azonban biztos, hogy az esküvő zavartalan lefolyásához elengedhetetlen, hogy kipihent légy. A napi események amúgy is fárasztóak lesznek, ne tetőzd azzal, hogy fáradt, s ebből adódóan nyűgös, ideges vagy, hiszen a „hárpia”-üzemmód csak ront a helyzeten.

A Nagy Napot megelőző estén a legjobb, ha veszel egy kellemes, nyugtató fürdőt, fogsz egy izgalmas, romantikus könyvet, s hamar ágyba bújsz. Kapcsold ki az agyad, gondolj a nászutatokra vagy a közös terveitekre, s arra, mennyire szereted a párod. Pihenj és hangolódj rá a másnapra, de ne görcsölj!

4. szabály: Ne az utolsó pillanatokban kapkodj!


 Sajnos akadnak olyan dolgok, amelyek hiányát – rosszabb esetben – csak akkor fedezed fel, amikor már késő. Ezek legtöbbször apró-cseprő kis kellékek, amelyek nemléte kapkodást, bosszankodást idézhet elő, ezért elébük kell menni! Mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy nyugodtan, görcsök nélkül vonulhass az oltár elé leendő férjeddel, s hogy a lagzi is a zavartalan mulatságról szóljon.

Hogy mik ezek a dolgok, kellékek? Kültéri esküvő kapcsán gondolnod kell arra, hogy az időjárás megtréfál (vagy sokkal inkább megbotránkoztat) titeket. Nyáron nem ritkák a frissítő záporok, így az eső ellen érdemes egy elegáns ernyőt beszerezned, mely harmonizál a ruháddal, vagy legalábbis valamely kiegészítőddel. Az esküvői vacsora előtt jó lehet elindítani egy vendégkönyvet, melybe a násznép jókívánságokat ír. E sorokat évek múltán könnyes szemekkel fogjátok végiglapozni.

Minden bizonnyal romantikus keringőt is fogsz lejteni az este folyamán, amely hagyományosan gyertyával történik, így jó, ha van nálad. S ha már tánc: vigyázz, az elegancia és a kényelem ritkán járnak jegyben, így valószínű, hogy az egész estés talpon lét során a gyönyörű cipőbe bújtatott lábad itt-ott felhólyagosodik. Dobj be a táskádba a többi pipere mellé zselés talpbetétet és pár ragtapaszt is.

Mindent összevetve a lényeg az, hogy figyelj oda, amire csak tudsz, de ne görcsölj, s ne félj, mi lesz akkor, ha… Engedd magad ragyogni és koncentrálj a párodra, s arra, ami miatt ott lesztek az oltár előtt!

 

 

 

 

 

Adatvédelmi nyilatkozat